HEDEF GELECEKSE;
ÜŞENME ERTELEME VAZGEÇME
DİNLE İZLE OKU KONUŞ HABERİMİZ OLSUN
Sınıf içinde her hafta yaptığımız 20 soruluk açık uçlu, kapalı, doğru yanlış ve boşluk doldurma sorularından oluşan yazılı sonuçlarımız.
3 B SINIFI FEN BİLİMLERİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME SINAVI 6
1.Aşağıdakilerden hangisi doğal ışık kaynağı değildir? A)Güneş B)Şimşek C)Ay
2.Aşağıdakilerden hangisi doğal ışık kaynağıdır? A)Güneş B)Ay C)Ayna
I.Görme organımız gözdür. II.Varlıkları karanlıkta göremeyiz. III.Cisimleri sadece yapay ışıkta görebiliriz.
3. Yukarıdaki açıklamalardan hangileri yanlıştır? A)Yalnız III B)I,II C)II,III
4.Aşağıdakilerden hangisi yapay ışık kaynağıdır? A)Meşale B)Güneş C)Yıldız
5. Aşağıdakilerden hangisi ses kirliliğine neden olur? A) Konser alanındaki sesler B) Derede akan su sesi C) Yağan yağmurun sesi
6.Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D” , yanlış olanların başına “y” harfi koyunuz. ….Işık kaynaklarının hepsi doğaldır. ….Ay ışık kaynağı değildir. …..Görmek için şık gerekli değildir. ….Yapay ışık kaynakları doğada kendiliğinden bulunur. …..Güneş doğal bir ışık kaynağı değildir.
7. Aşağıda verilen ortamlardan hangisinde ses kirliliği olmaz? A) Kütüphane B) Konser C) Okul bahçesi
8.Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D” , yanlış olanların başına “y” harfi koyunuz. …..Sesin uzaktan veya yakından duyulabilme özelliğine ses şiddeti denir. ….insanlar bütün sesleri işitebilirler. ….Yakınımızdaki bir kaynaktan çıkan sesi daha iyi duyarız. ….Şiddetli sesler işitme kaybına yol açabilir. ….Ses bir kaynaktan çıktıktan sonra tek yönde yayılır.
“Ses çıkaran her varlık ses kaynağıdır.”
9.Buna göre aşağıdakilerden hangisi ses kaynağı değildir? A) İnsan B) Bardak C) Rüzgâr
10.Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun kelimeleri yazınız.
*……………………. ortamlarda varlıkları göremeyiz. * Mum …………………bir ışık kaynağıdır. *Ses ……………………………..yayılır. *Şimşek ………………….bir ışık kaynağıdır. *İnsan kulağı çevresindeki tüm sesleri …………………………………………
Mum, çevresine ışık yayar. En büyük ışık kaynağımız Güneş’tir. Işık olmadan görmemiz mümkündür. 11.Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? A) B) C)
12. Aşağıdakilerden hangisi ışığın olmadığı durumlarda yaşanabilir? A) Duyma becerimizi yitiririz. B) Görme olayı gerçekleşmez. C) Varlıkları daha iyi görürüz.
13. Gözümüzün görebilmesi için aşağıdakilerden hangisine ihtiyaç yoktur? A) göz B) ışık C) kulaklık
14. Görme olayı için aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) Görmemiz için göz tek başına yeterlidir. B) Işık olmasa da görebiliriz. C) Gözümüzün görebilmesi için ışığa ihtiyaç vardır.
15.Aşağıdaki maddelerden hangisi sıvı maddelere örnek verilebilir? A)Süt B)Hava C)Toka
16.Aşağıdaki maddelerden kaç tanesi katı maddeye örnek verilebilir? I.Kardan adam II.Dondurma III.Simit A)1 B)2 C)3
17.Aşağıda verilen maddelerden hangisi esnektir? A)
C)
B)
18. Yanıcı ya da kesici maddelerle çalışırken güvenlik önlemleri alırız. Aşağıdakilerden hangileri bunlardan biri değildir? A) Gözlük B) Eldiven C) Kulaklık
19. Su, benzin ve kolonya gibi maddeleri hangi özelliklerine bakarak birbirinden ayırt edebiliriz? A) renk B) koku C) parlaklık
20. Aşağıdakilerden hangisi madde değildir? A) ışık B) hava C) su 3 B SINIFI FEN BİLİMLERİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME SINAVI 5
…..Gaz maddeleri elimizle tutamayız. …..Katı maddeleri gözümüzle görebiliriz. …..Sıvı maddeler bulundukları ortama yayılırlar.
1.Yukarıdaki ifadelerde doğru olanlara “D” yanlış olanlara “Y” yazılıyor. Göre parantezlere sırasıyla yazılan harfler hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) D-Y-D B) Y-D-D C) D-D-Y
2.Mutfağınızda bulunan katı maddelerden 3 tanesini yazınız. ………………………………………… ………………………………………… …………………………………………
3.Aşağıda verilen ifadelerde boş bırakılan yerlere katı, sıvı, gaz kavramlarından uygun olanlarını yazınız.
*Taze sıkılmış meyve suyu maddenin ………..haline örnektir. *Araba egzozundan çıkan duman maddenin …………..haline örnektir. *Futbol topunun içindeki hava maddenin ……………..haline örnektir. *Kaynayan sudan çıkan su buharı maddenin ………….haline örnektir. *Porselenden yapılmış fincan maddenin …………..haline örnektir. 4. Aşağıdaki maddelerden hangilerinin pürüzlü hangilerinin pürüzsüz olduğunu işaretleyiniz.
5.Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur? A)katılar bulundukları ortamda yayılırlar. B)sıvılar konuldukları kabın şeklini alırlar. C)gazların belirli bir şekli vardır.
6.Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A)Sütün bardağa konduğunda bardağın şeklini alması gaz maddelerin yayılması özelliği ile ilgilidir. B)Sıkılan oda parfümünün kokusunun oda içinde algılanması gazların yayılma özelliği ile ilgilidir. C)Topun inmesi gazların uçucu olma özelliğinden kaynaklanmaktadır.
7.Aşağıdaki maddelerden hangisi kuvvet uygulanınca şeklini değiştirir, kuvvet kaldırılınca yine eski şeklini alır? A)taş B)anahtar C)yay
8.Hangi seçenekte belirtilen maddelerden biri sert diğeri yumuşaktır? A)Sünger-yün B)Diş-pamuk C)Taş-tahta
9. Aşağıda verilen maddelerden hangisi kokulu değildir? A)Sarımsak B)Soğan C)Taş D)Nane
10. "Çiçek koparırken eline diken batan Elif’in canı yandı." tümcesi hangi duyu organı ile ilgilidir? A) Burun B) Göz C) Deri
11. Aşağıdaki olayların hangisinde kuvvet kullanma söz konusu değildir? A) Yelkenlinin rüzgârın etkisiyle hareketi B) Buzun erimesi C) Çekilen lastiğin uzaması
12.Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Kuvvet, hareketli cisimleri durdurabilir. B) Kuvvet, cisimlerin yalnızca şeklini değiştirir. C) Kuvvet, duran cisimleri hareket ettirebilir.
13.Aşağıda verilen maddelerin hangi hallerde olduğunu karşılarına yazınız. *Kahvaltıda içtiğimiz süt…………………… *Çaydanlıktan çıkan buhar………………. *Oturduğumuz sandalye…………………… *Otomobil egzozundan çıkan duman………. *Yemeklere konulan zeytinyağı………….
14. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Sıvı maddeler konulduğu kabın şeklini alırlar. B) Gaz halindeki maddelerin kendine ait bir şekli yoktur. C) Katı maddelerin belli bir şekli yoktur.
15. Aşağıdakilerden hangisi maddelerin hal değiştirmesine örnek değildir? A) Kömürün kül haline gelmesi. B) Buzun su haline gelmesi. C) Mumun erimesi.
16.”kedi, araba, papatya, taş, silgi, kuş” verilen varlıklardan kaç tanesi dışarıdan bir etki olmadan hareket edebilir? A) 3 tanesi B) 4 tanesi C) 6 tanesi 17.Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda halat çekme yarışmaları düzenledik. Biz bu yarışmada nasıl bir kuvvet uyguladık? A)itme B)sallanma C)çekme
18.Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız. ….Hareket halindeki bir cismin hızı artırılamaz. ….Hareket halindeki bir cismin yönü değiştirilebilir. ….Kuvvet uygulandığı cismin şeklini değiştirebilir. ….Sandalye kaldırıldığında sandalyeye çekme kuvveti uygulanmış olur. ….Ters yönde uygulanan kuvvet hareket halindeki cismi etkilemez.
Topu tutmak , kapıyı kapatmak, Bisiklete binmek , yazı yazmak
19. Yukarıda günlük hayatımızda yaptığımız bazı davranışlara örnek verilmiştir. Bunlardan kaç tanesi kuvvet uygulayarak gerçekleştirilir? A) 2 B) 3 C) 4
20. Aşağıdaki cümlelerde doğru olanlara “D” yanlış olanlara “Y” yazınız.
…..Rüzgar gülü sallanma hareketi yapar. ….. Yeşil ışıkta hareket eden otomobil hızlanan hareket yapar. ….. Çevremizdeki bütün varlıklar hareketlidir. …... Bitkiler hareket ederler. ……Sallanan cisimler sağa sola hareket ederler.
DEĞERLENDİRME SINAVI 5
1. Göz sağlığımızı korumak için aşağıdakilerden hangisini yapmamalıyız? A) Her sabah yüzümüzü yıkamalıyız. B) Tozlu ortamlarda bulunmamalıyız. C)Güneş’e doğru çıplak gözle bakmalıyız.
2. Duyu organlarının sağlığı için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? A)Sigara ve alkolden uzak durmak. B)Temizliğe özen göstermemek. C)Daha çok hazır gıdalarla beslenmek.
3.Dokunma duyusu ile aşağıdakilerden hangisini algılayamayız? A)sıcaklık B)renk C)sertlik
4.Yukarıdaki resimde anlatılan aşağıdakilerden hangisidir? A)Kuvvet cisimlerin şeklini değiştirebilir. B)Kuvvet hareket yönünü değiştirir. C)Kuvvet hareketi yavaşlatabilir.
5.Aşağıdakilerden hangisi tahtaya ait bir özelliktir? A)yumuşaklık B)kırılganlık C)sertlik 6.Futbol maçında Osman, Abdullah’a pas atmıştır. Bu durumda Abdullah’ın hareketi nasıl olur? A)Sallanma B)Dönme C)Hızlanma
7.Kedi peyniri yiyen bir fare görünce nasıl hareket eder? A)yavaşlar B)sallanır C)hızlanır
1.Bükme 2.Sallama 3.Sıkma
8.Yukarıdaki kuvvet çeşitlerinden hangisi cisimlerde şekil değişikliğine sebep olmaz? A)1 B)2 C)3
9. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız. ….Hareketli varlıkları itme veya çekme kuvvetiyle durdurabiliriz. ….Kuvvet cisimlerin şekillerinde bir değişikliğe neden olmaz. ….Kuvvet hareket halindeki bir cismin yönünü değiştirebilir. ….Kuvvet duran bir cismin hareket etmesini sağlayabilir. ….Hareket halindeki bir cisme, hareketi yönünde uyguladığımız kuvvet cismin durmasını sağlar.
10.Elini ağacın gövdesinde gezdiren Fatih Cihan, ağacın hangi özelliğini anlamış olur? A)parlaklık B)pürüzlülük C)koku 11. Aşağıdakilerden hangisi saydam maddeye örnektir? A) Cam B) Tahta C) Beton
12. Aşağıdakilerden hangisi yumuşak ve pürüzlüdür?
A) B)
C) B)
13. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız.
….Uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan her şey maddedir. ….Maddeleri beş duyu organımızla hissederiz. ….Bir varlığa madde diyebilmemiz için onun mutlaka canlı olması gerekir. ….Işık ve ses madde değildir. ….Bütün maddeler boşlukta yer kaplamaz.
14. Aşağıdakilerden hangisi resimlerdeki maddeleri birbirinden ayıran farklı özelliktir? A) sertlik B) pürüzsüzlük C) kırılganlık
15. Aşağıdakilerden hangisi kırılgan bir madde değildir? A) futbol topu B) seramik vazo C) cam bardak 16. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız.
….Gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük varlıklar madde değildir? ….Maddeyi niteleyen özellikleri duyu organımızla algılayamayız. ….Ne olduğunu bilmediğimiz maddeleri koklamamalı, tatmamalı ve onlara dokunmamalıyız. ….Tehlikeli maddelerle çalışırken eldiven kullanmalı, gözlük ve maske takmalıyız. ….Katı maddeler bulundukları kaba göre şekil değiştirirler.
17. Resimde gördüğünüz pamuk hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Yumuşak B) Sert C) Kırılgan
18.Resmini gördüğünüz maddeyi gördüğümüzde ne yapmalıyız A) Tadına bakıp ne olduğunu anlamalıyız. B) Tehlikeli maddelerden birisi olduğu için uzak durmalıyız. C) Koklayarak ne olduğuna karar vermeliyiz.
19.Yukarıdaki gruplandırmayı yapan Ahmet gruplandırma yaparken hata yapıyor. Ahmet hangi maddelerin yerini değiştirirse hatasını düzeltmiş olur? A)1 ve 5 B)3 ve 4 C)2 ve 6
20. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Bazı maddelerin derimizle temas etmesi sakıncalıdır. B) Ne olduğunu bilmediğimiz maddeleri koklamamalıyız. C) Elimiz çok kirlenirse çamaşır suyuyla yıkayabiliriz.
1.Aşağıdakilerden hangisi canlıların görme organıdır? A)kulak B)dil C)göz
2.Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir davranıştır? A)Kulağımıza sivri uçlu cisimler sokmayın B)Burun kanmalarında burnunuzu sıkın. C)Genç görünmek için derimizi bol bol çimdikleyin.
3.Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde duyu organlarımız doğru olarak verilmiştir? A)burun, kulak, göz, deri, dil B)kulak, deri, dil, burun, ağız C)deri, burun, diş, göz, kulak
4. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız. ….Çevremizdeki her cismi iterek ya da çekerek hareket ettirebiliriz. ….Dönen ya da hızlı hareket eden cisimleri durdurmak tehlikeli olabilir. ….Hareketli varlıkları itme veya çekme kuvvetiyle durdurabiliriz. ….Kuvvet cisimlerin şekillerinde bir değişikliğe neden olmaz. ….Kuvvet hareket halindeki bir cismin yönünü değiştirebilir.
Hareketli bir cisme kuvvet uyguladığımızda cisim ………………………..
5.Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangileri ile tamamlanmalıdır? a)durabilir B)yavaşlayabilir c)harekete başlayabilir A)a ve b B)b ve c C)a,b ve c
6.Hareket halindeki bir cismi durdurmaya çalışmanın yol açabileceği tehlikeleri yazınız. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
7.Aşağıda boş bırakılan yerleri “hızlı” ya da “yavaş” kelimelerden uygun olan ile dolduralım. …..Karınca ata göre …………hareket eder. …..Tavşan kaplumbağaya göre daha ……………….hareket eder. …..Otomobil, kamyondan daha …………..hareket eder. …..At, eşekten daha ……………..hareket eder. ….Gemi, uçaktan daha ………hareket eder.
8.Kuvvet nedir? Aşağıya kısaca yazınız. Kuvvet;……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
9.Yumurta çırparken yaptığımız hareket aşağıdakilerden hangisidir? A)sallanma B)dönme C)yön değiştirme
10. Aşağıdakilerden hangisinde uygulanan kuvvet itme kuvvetidir? A)Ağaçtan elma koparmak. B)Kapı ziline basmak. C)Dolabın kapağını açmak.
11.Topa uygun büyüklükte itme kuvveti uygulanıyor. Topun hareketi ile ilgili ne söylenebilir? A)Top A-B arasında hızlanan-C arasında yavaşlayan hareket yapar. B) Top A-B arasında yavaşlayan-C arasında hızlanan hareket yapar. C)Top sürekli hızlanan hareket yapar.
12.Kuvvet maddenin yukarıdaki özelliklerinden hangileri üzerinde etkilidir? A) 2 - 3 - 6 B) 1 - 2 - 4 C) 1 - 4 - 5
13. Aşağıdaki varlıklardan hangisini iterek veya çekerek hareket ettiremeyiz? A) Kapı B) Ev C) Masa 14.Aşağıdakilerden hangisi dönme hareketi yapmaz? A) Dünya B) Topaç C) Salıncak
15.At arabasını süren bir kişi atın hangi kuvvetinden yaralanıyor? A) itme kuvveti B) motor kuvveti C) çekme kuvveti
16.Aşağıdakilerden hangisini hareket ettirmek için daha fazla kuvvet uygularız? A) buzdolabı B) sandalye C) sehpa
17. Aşağıdakilerden hangisi daha hızlı koşar? A) köpek B) tavşan C) aslan
18. 8 yaşındaki Tuana, aşağıdaki varlıklardan hangisini iterek hareket ettiremez? A) Sınıftaki sırayı B) Taksiyi C) Bisikleti
19.Aşağıdakilerden hangisi burnumuzun görevidir? A)işitmek B)koklamak C)tatmak
20.Aşağıdaki araçlardan hangisi en hızlıdır?
1.Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden hareket edebilen bir varlıktır?
2.Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden oluşan hareketlere örnek verilebilir? A)Yağmur yağması B)Ağaçların kesilmesi C)Asım öğretmenin düşmesi
3. Aşağıdaki cümlelerde doğru olanlara D yanlış olanlara Y yazınız.
….Bitkiler hareket edemeyen varlıklara örnek olarak verilebilir. ….Bütün hareketli varlıkların hızları aynıdır. ….Rüzgarın esmesi doğada kendiliğinden oluşan bir harekettir. …..Yokuş aşağı inmekte olan kayakçının hızı gittikçe artar. …..Durağa yaklaşmakta olan otobüsün hzı giderek artar.
4.Aşağıdakilerden hangisinde hızlanma hareketi görülür? A)Ağaçtan düşen cevizin hareketi B)Topaç çeviren çocuğun hareketi C)Dondurma yiyen çocuğun hareketi
5.Trafikte sarı ışığın yandığını gören bir şoför arabasıyla hangi hareketi gerçekleştirir? A)Yavaşlama B)Dönme C)Hızlanma
6. Aşağıdakilerden hangisi varlıların hareket özelliklerinden biri değildir? A)dönme B) sallanma C) yürüme
7.Aşağıdakilerden hangisi sallanma hareketine örnektir? A)Çocuğun salıncağa binmesi. B) Kırmızı ışığı fark eden arabanın hareketi. C) Çocuğun topacını çevirmesi.
8.Aşağıdaki oyuncaklardan hangisi dönme hareketi yapar? A-Rüzgâr Gülü B-Oyuncak At C-Oyuncak Ayı
9. Aşağıdakilerin hangisinde yön değiştirme hareketinden söz edilmiştir? A-Boran, topu potaya sokarak basket attı. B-Berat, yerde duran taşı alarak uzağa fırlattı. C-Burç, düz yolda bisikletine binip sahile doğru gitti.
10.Balkondan düşen mandalın hareketi aşağıdakilerden hangisidir? A)hızlanma B) yön değiştirme C) sallanma 13. Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur? A) Helikopterin pervanesi dönme hareketi yapar. B) Duvara çarpan top hızlanma hareketi yapar. C) Bebek arabasını süren anne çekme hareketi yapar.
14.Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır? A) Kale direğine çarpan top yön değiştirme hareketi yapar. B) Vantilatör dönme hareketi yapar. C) Frenine basılan araba hızlanma hareket yapar.
15.Mehmetcan, elindeki topu aşağıdakilerden hangisine atarsa top, yön değiştirme hareketi yapmaz? A) Kalenin direğine B) Arabanın üstüne C) Su dolu havuza
16.Aşağıdaki duyu organlarından hangisi ile besinlerin tadını algılarız? A) Göz B) Dil C) Burun
17.Aşağıdakilerden hangisi göz sağlığını korumak için yapılması gereken davranışlardan biri değildir? A) Yüksek seslerin olduğu ortamlarda bulunmamak. B) Doktorun verdiği gözlüğü düenli olarak kullanmak. C) Güneşe çıplak gözle bakmamak.
18.Aşağda verilen varlıkları hangi duyu organlarımızla algılarız altlarına yazınız.
………………………. …………………………….
………………… ……………………
*Ağız boşluğunda yer alır. *Konuşmaya yardımcı olur. *Besinleri yutmamıza yardımcı olur.
19.Yukarıda verilen ifadelerden kaç tanesi dil için söylenebilir? A)1 B)2 C)3
20.Duyu organlarımızın görevleri nelerdir? Kulak,…………………………………………………………………………………………………….
Burun,……………………………………………………………………………………………………….
Dil,………………………………………………………………………………………………………………..
Deri,…………………………………………………………………………………………………………..
1. Tat alma işini hangi organımızla yaparız? A) dil B) diş C) göz
2.Duyu organlarımız kaç tanedir? A) 3 B) 5 C) 4
3.Gözlük hangi duyu organımızın rahatsızlığında kullanılır? A) Kulak B) B) Göz C) C) Deri
4.Duyu organı ve görev eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) Dokunma- Deri B) Tatma- Dil C) Koklama- Kulak
5.Göz sağlığımız için hangisini yapmamalıyız? A) Televizyonu uzun süre ve yakından izlemeliyiz. B) Başkalarına ait havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız. C) Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız.
6. Eskiden insanlar iletişim kurarken dumandan da faydalanırlarmış. Bu tür bir haberleşme hangi duyumuza hitap eder? A)göz B)kulak C)burun
7.Kulak sağlığımızı korumak için hangisini yapmamalıyız? A) Kulaklarımızı soğuktan korumalıyız. B)Yüksek sesli ortamlarda bulunmamalıyız. C)Kulaklarımızı sert cisimlerle karıştırmalıyız.
8.Dondurma yerken hangi duyu organı kullanılmaz? A) Dil B) Kulak C) Göz
9.Dil sağlığımızı korumak için hangisini yapmamalıyız? A) Ağız temizliğine önem vermeliyiz. B) Çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız. C) Çok soğuk yiyecekler yemeliyiz.
10. Burun sağlığı için aşağıdakilerden hangisinin yapılması gerekir? A) Tanımadığımız maddeleri koklamamalıyız. B) Aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinleri tüketmemeliyiz. C) Asitli ve gazlı içecek tüketmemeliyiz.
11. Aşağıdakilerden hangisi duyu organımız değildir? A) Burun B) Deri C) Böbrek
12. Bir taşı elimize aldığımızda onun sert olduğunu hangi duyu organımızla algılarız? A) Göz B) Deri C) Dil
13.Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.
*Havanın sıcak veya serin olduğunu …………………………… ile algılarız.
*Tahtanın sertliğini, süngerin yumuşaklığını veya ateşin yakıcılığını …………………………… ile algılarız.
*İçtiğimiz çayın tadını ………………………ile algılarız.
* Vücudumuzda ……………………………… tane duyu organımız vardır.
14.Aşağda verilen varlıkları hangi duyu organlarımızla algılarız altlarına yazınız.
………… …………… …………… ……………
………… ……………. ………… ………….
15. Bilgisayarda oyun oynayan bir çocuk hangi duyu organını kullanmaz? A) Kulak B) Göz C) Burun
16.Diş fırçalamak hangi duyu organının sağlığı için gereklidir? A) Dil B) Kulak C) Göz 17. Deri sağlığı için hangisi yapılmalıdır? A)Aşırı gürültülü ortamlarda ağzımızı açmalıyız. B)Asitli ve gazlı içecekler tüketmemeliyiz. C)Düzenli olarak banyo yapmalıyız.
18.Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.
*Çimenlerin yeşil renkte olduğunu …………………………………. ile görürüz.
*Görme organımız ………………………… dür.
*Çevremizdeki sesleri ………………………………… ile duyarız.
*Bir gülün kokusunu ………………………………………… ile anlarız.
*Dondurmanın tadını ……………………………… ile anlarız.
19.Süngere dokunduğumuzda onun yumuşak olduğunu hangi duyu organımızla anlarız? A) Dil B) Deri C) Göz
20.Burun sağlığımız için hangisini yapmalıyız? A) Burun kıllarını koparmamalıyız. B) Ne olduğunu bilmediğimiz ya da kokusu keskin olan maddeleri koklamalıyız. C) Sigara içmeliyiz.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1200 kez okundu | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Yorumlar | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |