HEDEF GELECEKSE;
ÜŞENME ERTELEME VAZGEÇME
DİNLE İZLE OKU KONUŞ HABERİMİZ OLSUN
TÜRKÇE DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME YAZILI SORULARI VE SONUÇLARI ![]()
1.DÖNEM TÜRKÇE DERSİ 3. YAZILI Adı Soyadı: …………………………………….. Numarası:………………..
1. “Güz” kelimesinin eş anlamlısı hangi cümlede kullanılmıştır? A) Sonbaharda ağaçlar yapraklarını dökerler. B) İlkbaharda ağaçlar çiçek açarlar mı? C) Kış mevsimi çok soğuk geçti. D) Yazın bana mektup yaz.
2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde almak kelimesi “bir bedel veya ücret karşılığı satın almak” anlamında kullanılmıştır? A)Bu gördüğün eşyayı o aldı. B)Dereden bir bardak su aldı. C)Çekici bırakıp penseyi aldı. D)Hastaneden ciğerlerinden su aldı.
3.“Çok zor şartlarda çalışıyoruz.” Cümlesinde altı çizilen kelimelerin yerine hangi kelime çiftini yazarsak cümlenin anlamı değişmez? A) güç - saatlerde B) karışık - ortamlarda C) kötü - havalarda D) güç - koşullarda
4. “ad” kelimesinin eş anlamlısı hangisidir? A) soyad B) isim C) sıfat D) insan
5. ”Sıkı” sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? A) yumuşak B) dar C) bol D) gevşek
6. Aşağıdakilerden hangisi türemiş kelimedir? A) yol B) kalem C) gözlük D) ekmek
7. Kahvaltıda meyve suyu veya süt içmeliyiz. Cümlesinde veya kelimesinin yerine aşağıdakilerden hangisini kullanırsak cümlenin anlamı bozulmaz? A) fakat B) ama C) rağmen D) yada
8. Ali evin… topu getirdi. Cümlesinde altı çizili kelimeye aşağıdakilerden hangisini getirirsek anlamlı olur? A) de B) den C) e D) i
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özleme anlamı vardır? A) Ah, kardeşimi bir görebilsem. B) Annesini üzmemeye söz verdi. C) Onunla hiç konuşmuyoruz. D) Türkiye cennetten bir köşedir.
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kaygı” (tasalanma) söz konusudur? A) Bu haline bakınca dünü arıyorum. B)Yolcular yorgun düşüp uykuya daldı. C)Doğruluktan ayrılanları görünce üzülüyorum. D)Bu son çabayla bugünü kurtardık, ya yarın.
11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pişmanlık anlamı vardır? A) Şimdiye kadar bu konuya niye çalışmadık B) Sessiz sedasız işini yapan insanlar vardır. C) O dönem, zaten karanlık bir dönemdir. D)Yaptıklarının doğru olmadığını ona söyledim.
12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart anlamı yoktur? A) Bize gelse benimle kalsa. B) Yaramazlık yapmazsan parka götürürüm C) Gelen Ali ise kapıyı aç. D) Bu işi yaparım fakat çok paranı alırım.
13. Virgülün kaldırılması durumunda aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında değişiklik olur? A) Yaşlı, adamı görmezlikten geldi. B) Öğretmen, öğrencilerini çok seviyor. C) Ordular, ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri! D) Arkadaşım, sınıfta beni bekliyor
14. “Araba biraz sonra yavaşladı.” Cümlesinde yüklem hangi kelimedir? A) araba B) yavaşladı C) biraz D) sonra
15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan birinci çoğul şahıstır? A)Birlikte sinemada film seyrettik. B)Ağaçtan kayısı topladı. C)Yemeğe yalnız gittim. D)Dün beni aradın.
16.Aşağıdakilerden hangisinde özne (işi yapan) bitkidir? A)Münire’nin ağabeyleri askere gitti. B)Şeyma’nın halasının düğünü olacak. C)Buğdaylar dolu dolu başak verdi. D)Yusuf, pazar yerinde top oynuyor.
17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi gelecek zamanlıdır? A) Annemle babam alış verişe birlikte çıkmışlar. B) Elbiselerimi askıya takıp dolaba yerleştiriyorum. C) Gittiğimiz yeri çok beğendi. D) İşlerimizi bitirir bitirmez tatile çıkacağım.
"On yıl var ayrıyım Kınadağı'ndan Baba ocağından yar kucağından Bir çiçek dermeden sevgi bağından Huduttan hududa atılmışım ben" F. N.Çamlıbel
18.Yukarıdaki dörtlükte koyu yazılmış dizede fiil olan sözcük hangisidir? A)Huduttan B)Hududa C)Atılmışım D)Ben
19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin eylemi şimdiki zamanlıdır? A)Ablam yarın bize gelecek. B)Ödevlerimi bitireceğim. C)Kardeşim odasında uyuyor. D)Sefa, spor yapacak.
20. “-e” eki aşağıdaki hangi sözcüğe eklenirse, sözcüğün son harfinde değişme olmaz? A) fıstık B) dalgıç C) kebap D) ip
1.DÖNEM TÜRKÇE 2. YAZILI
Adı Soyadı: …………………………………….. Numarası:………………..
1.”bu gece geç yatacağım” cümlesinde kaçıncı kelime büyük harfle yazılmalıydı? A)2 B)3 C)4 D)1
2.Aşağıdakilerden hangisi basit kelimedir? A)Hanımeli B)Fenerbahçe C)Benzinlik D)Masa
3.“temiz” kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? A) kirli B) kuru C) zayıf D) beyaz
4. Hangi sözcüğün sonuna ünlü harflerle başlayan ek gelirse sözcüğün son harfi değişir? A)saç B)süt C)park D)ağaç
5.Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma harfi yoktur? A) Kuzusu B) Onu D) Çantada
6.Hangi cümlenin sonuna soru işareti konulamaz? A) Neden yatmıyorsun sen B) Kazanın nasıl olduğunu bilmiyorum C) Babacığım nasılsın D) Atilla okula mı geldi
7. ”Kırılmak” kelimesi hangi seçenekte farklı bir anlamda kullanılmıştır? A)Onun söylediklerine çok kırıldım. B)Atın ayağı yarış sırasında kırıldı. C) Oyuncak arabam kırıldı. D) Kalemim kırılınca yazamadım.
”Yarın akşam abim Mustafa Yıldızdoğan’ın konserine gidecek.”
8.Yukarıdaki cümlede aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? A) Ne zaman? B) Nereye? C) Kim? D) Nerede?
9. “Arkadaşım dün okulda beni aramış.” Tümcesinde özne hangisidir? A) arkadaşım B) beni C) okulda D) aramış
10. Aşağıdakilerden hangisi “cins isimdir? A)Venüs B)Konya C)Kemer D)Beyşehir Gölü
11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harfle ilgili bir yazım yanlışı yapılmamıştır? A)Hafta sonu peri bacalarını görmeye gittik. B)Ali, Dedesinin bu sözlerine çok şaşırdı. C)mermerci bu öneriyi kabul etti. D)Dünya tarihinde Türklerin önemli bir yeri vardır.
12. “burun” sözcüğü, sonuna “u” sesini aldığı zaman ses düşmesine uğrayarak “burnu” haline dönüşür. (Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesine uğramış bir sözcük vardır?) A) Ahmet, kolunu kaldırdı. B) Çalgıcılar çalmaya devam etti. C) Senin ismin ne? D) Anne olmak zor.
13.Aşağıdakilerden hangisi somut isim değildir? A) taş B) bebek C) cam D) dua
14.Aşağıdakilerden hangisi somut isimdir? A)bitki B)düş C)üzüntü D)günah
Ben, hatice, Fadime, furkan ve Annem ankara’ya gittik ?
15. Yukarıdaki cümlede kaç tane yazım yanlışı yapılmıştır? A) iki B) dört C) bir D) beş
16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kullanılmıştır? A)Dedem, yürüyüşe çıktı.
17.Aşağıdaki isimlerden hangisi tekil isimdir? A)Ağaçlar B)İnsanlar C)Masalar D)Sıra
18. “Sporcular” kelimesini tekil yapmak için hangi eki çıkarmalıyız? A) –cular B)-lar C)-cu D)-spor
19.“Yolcu” kelimesi için aşağıda söylenenlerden hangisi doğrudur? A) Basit kelimedir. B) Topluluk adıdır. C) Soyut kelimedir. D)Yapım eki alarak türemiş kelimedir.
20.Aşağıdaki sözcük gruplarından hangisinde iki özel, bir cins isim vardır? A) Almanya – Mars- Toroslar B) Çiçek – Masa – Kitap C) Bayrak – Lefkoşa – Erkek D) Silgi – Akdeniz- Hasan
21. “Çiçek saksılarını koymaya veya çiçek yetiştirmeye ayrılmış yer.” anlamında bir kelime yapmak için “çiçek” kelimesine aşağıdakilerden hangisi eklenmelidir? A) –çi B) -lik C)-li D) – siz
22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik sözcük vardır? A) Annem, imambayıldıya bayılır. B) Bu yemeği her zaman pişirir. C) Serinlemek için havuza girdi. D) Kasaların içi portakal doluydu.
23. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde altı çizili sözcük türemiş değildir? A) Kış mevsiminde evsiz kalmıştı. B) Kitapçılar yüzde elli indirim yapmışlardı. C) Ceren’nin dergisi bende kalmıştı. D)Günlerce sahilde oturup beklemişti.
24.Aşağıdakilerden hangisi cümle değildir? A) Yürüdük B) Bu kitap kimin C)Sokaktan geçen arabaların gürültüsü D)Ben çiçekleri çok seviyorum
25.Aşağıdakilerden hangisi ismin de halinde değildir? A)filmde B)gazetede C)sitede D)asma 1.DÖNEM TÜRKÇE 1 YAZILI
Adı Soyadı: …………………………………….. Numarası:………………..
1. Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi eş sesli, değildir? (4 Puan) A) Ak saçlı başını alıp eline B) Kara hülyalara dal anneciğim C) O titrek kalbini bahtın yeline D) Bir ince tüy gibi sal anneciğim.
2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “daha” kelimesi yerine “henüz” kelimesi getirilebilir? A) Öğrenciler daha sınavdan çıkmadı. B) Bu ürünü daha ucuza alamazsınız. C) Biraz daha indirim yapamaz mısınız? D) Sana daha başka kitaplarda alabilirim.
3. “Benim babam çok anlayışlı bir insandır.” Cümlesindeki “anlayışlı” kelimesinin yerine hangi kelime getirildiğinde cümlenin anlamı bozulmaz? A) bilgili B) düşünceli C) sevimli D) saygılı
4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “soğuk” kelimesi ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A) Soğuk havaya karşı hiç direnci yoktur. B) Arkadaşımın böyle soğuk davranmasına üzüldüm. C) Yaz kış soğuk suyla yıkanmayı sever. D) Artık soğuk ve yağışlı günler başladı.
5. Aşağıdakilerden hangisi cümle değildir? A)Üşenmedim B)Ertelemedim C)Tepeden tırnağa
6. Hangi cümle devrik cümledir? A)Her Türk yiğit doğar. B)Bayrak yere inmez. C)İyi göremiyorum uzağı.
“Bu yolu üç günde yaptılar.”
7. Yukarıdaki cümlenin yüklemi hangisidir? A)yaptılar B)bu yolu C)üç günde D)onlar
8. “Okumak insanı mutlu eder. Okumak insanın ufkunu genişletir. Siz okuyor musunuz?” paragrafı kaç cümleden oluşmaktadır? A)3 B)2 C)4
Bir kelimenin sözlükteki asıl anlamına “gercek anlam” denir.
9.Aşağıdaki cümlelerde, altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamda kullanılmamıştır? A) Hafta sonları mahalledeki arkadaşlarla oyun oynarız. B)Havalar soğuk gidince iki tondan fazla kömür yaktık. C) Büşra başkalarıyla kolay iletişim kurar. D) Esra tekerleme oyunlarına bayılır.
10. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Köylüler bize çok sıcak davrandılar. B) Sıcak havalar etkili olmaya başladı. C) Bir kahve sıcak ıhlamur iyi gelecek. D) Sıcaklar iyice bunalttı.
11. Aşağıdakilerden hangisi eş sesli sözcük değildir? A) kaz 12. Hangisi hem çekim eki hem de yapım eki almıştır? A)Şekerli B)Camcı C)Gözlükler
13. Hangi kelime yapım eki almamıştır? A)Balık B)Sağlık C)Varlık
14. Aşağıdakilerden hangisi sessiz harf değildir? A) t B) z C) u D) k
15. Aşağıdakilerden hangisi kalın ünlü değildir? A) a B) o C) u D) e
16. Hangi seçenekte sert ünsüzlerin tamamı verilmiştir? A) h-ş-f-ç-t-s-k-p B) y-ş-s-n C) b-l-k-m-n-z
17.Aşağıdaki kelimelerden hangisinde benzeşme olmaz? A)dolap B)topaç C)bıçak D)mandalina
18. Hangi cümlede yumuşama yoktur? A)Ağacın yaprakları sararmış. B)Gökçen eve gelmedi. C)Tarağım kayboldu. D)Bana bıçağı ver.
19.Hangi kelimenin sonuna ünlü harf getirilirse son harfi değişir? A) Kalem B) Kitap C)Balkon 20.Aşağıdakilerden hangisinde hece düşmesi olmaz? A)ağız B)boyun C)kapan D)alın
21.Aşağıdaki kelimelerden hangisinde hece düşmesi olmamıştır? A) göğsü B) aklı C) karnı D) gözü
22. Doğum gününde ona güzel bir gül verdi. Cümlesinde güzel kelimesi yerine hangi kelimeyi getirirsek gülün rengini belirtir? A) kırmızı
23.Aşağıya “komşu Kunduzlar” parçasını kısaca özetleyiniz. (12 puan) …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
881 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |